В конкурса се включиха над 200 участници от цялата страна – индивидуално и в екипи от двама, трима и повече ученици. Съгласно регламента, те се съревноваваха в два модула – изработване на постери със снимки, документи, рисунки и др. – за ученици от V до VII клас, и създаване на мултимедийни презентации – за ученици от VIII до XII клас. В първия бяха представени 56 постера, а във втория – 83 мултимедийни презентации.

Презентацията на Ясен Цветанов, който е ученик в XI „a“ клас на мездренската гимназия с класен ръководител Диана Димитрова-Христова и Данаил Димитров - ръководител на неговия проект, беше класирана от авторитетното жури на второ място в модул „Мултимедийна презентация“. Първо място зае Павел Люцов от СУ „Георги Измирлиев“ – Горна Оряховица, а трето – Десислав Христов и Надежда Кочева от ПГТ „Д-р Васил Берон” – Велико Търново.

В модул „Постери“ на първо място се наредиха Александра и Елизабета Казале от ІІ ОУ „Петко Р. Славейков” – Стара Загора, на второ – Лора Димитрова и Диляна Георгиева от СУ „Димитър Маринов” – Лом, а на трето – Ванеса Симитчиева от ОУ „Екзарх Антим І” – Пловдив.

Наградата за двете първи места е таблет, за вторите – електронен четец, за третите – външен хард диск. Всички, изпратили материали за конкурса, получават грамота за участие.

Наградените постери, заедно с номинираните 10, ще бъдат показани в Арт коридора на Националния музей на образованието в Габрово, а наградените и номинирани мултимедийни презентации ще бъдат включени към тематичните видеопанорами, които се предлагат в кинозалата на музея.

Конкурсните материали показват изключително задълбочено и старателно отношение, работа с различни исторически източници и като общ резултат се получава доста пълна и добре илюстрирана картина за участието на учители и просветни дейци в подготовката и провеждането на Априлското въстание, уточняват организаторите на конкурса. Силната активност на ученици от различни градове и по-малки населени места оформя Априлска летопис с известни и позабравени имена като Иван Соколов, Петко Франгов, Райна Попгеоргиева, Панайот Волов, Бачо Киро, Даскал Петър от Копривщица, Елена Грънчарова, Антим I, Георги Раковски, Младен Калинов, Петър Бонев, Найден Попстоянов, Захари Величков, Никола Беловеждов, Яков Матакиев, Сава Катрафилов, Тодор Лефтеров, Христо Караминков, Танчо Кривчов, Поп Сокол, Найден Сланинков и десетки други.