В тазгодишното издание на конкурса Ясен Цветанов се представи с разработката "С България в сърцето", в което разказва за младата бесарабска българка Надежда Терзи, приятелка на ученическия "Говорящ вестник" при мездренското училище "Кирил и Методий".

Надежда Терзи следва "Българска филология” в украинския град Одеса, предстои й да се дипломира и да продължи своята научна кариера. Пламенно обича "всичко българско и родно", почита българските традиции и всячески се стреми да ги съхрани в семейството и в родината си. Често идва в България, където периодично чете лекции във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий”.

В творбата на мездренския ученик Надежда разказва за вълнението, което е изпитала, когато едва 7-годишна е застанала за пръв път пред паметника на светите братя Кирил и Методий в Одеса, както и какви мисли и чувства я вълнуват, когато застане пред него днес.

За първото си място в конкурса Ясен получи грамота и плакет, които му бяха връчени от председателя на Фондация "Устойчиво развитие за България" Станка Шопова. Освен това победителите в шестте раздела на конкурса бяха наградени с екскурзия до Москва.

Ясен Цветанов е отличен за втори път в Международния ученически конкурс "Заедно в XXI век". Миналата година той спечели втора награда в същата възрастова категория, но в раздел "Медийни презентации”, и бе награден с едноседмичен лагер в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". Тогава той се представи с презентацията "Приятелство в писма и снимки", в която разказва за някогашното епистоларно приятелството между неговата майка и руско момиче, подновено в наши дни чрез facebook.

В тазгодишното издание на конкурса се включиха над 1500 ученици от България, Русия, Беларус и Казахстан, разделени в три възрастови групи - I-IV, V-VIII и IX-XII клас. Творбите на участниците - реферати, мултимедийни презентации, есета, стихове и рисунки, бяха оценени от авторитетно жури с председател доц. Емилия Лазарова, от видни поети, писатели и художници като проф. Тома Върбанов, проф. Стоян Домусчиев, доц. д-р Димитър Генчев, д-р Боян Балев, Атанас Звездинов, Лъчезар Еленков и др.