Проектът на МОН бе пуснат за първи път тази учебна година и представлява подпомагащи безплатни уроци за ученици от 1 до 12 класа. Електронната платформа, наречена от ученици и учители "е-раница", е със свободен достъп и цели да спомогне учебния процес при учениците в случаи на неприсъствена форма на обучение, както и такива при присъствена или хибридна такава. В нея са качени онлайн богат набор от дигитално образователно съдържание, има бърз достъп до виртуални класни стаи, до домашни, оценки, присъствия на ученика.

В платформата учителите са качени под формата на подпомагащи материали в техните специалности под формата на специфични хранилища. Над 20 000 са създадените тестове от над 7000 учители.

Достъпът до нея се осъществява на адрес: https://edu.mon.bg/ чрез националните образователни акаунти на ученика и учителя в @edu.mon.bg или регистрацията на родителя в Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование.

Трябва да се отбележи, че сред уроците има и такива на английски език.

Материалите

Уроците в е-раницата на МОН са по голяма част от предметите, включени в българското образование.

От История и цивилизации, Български език и литература, Математика, тестове, авторски разработки на преподаватели, обучение за правене на преразказ, предметите Човекът и природата, Човекът и обществото, Космос и Слънчевата система, както и разтоварващи, но подпомагащи логическото мислене на ученика материали - игрословици, бесеница, бързи тестове. Като уроци, например, могат да се видят видеа "Могъществото на България при Симеон Велики, Въведение в европейското средновековие.

Има и чуждоезични видеа - например за насекомите на английски език.

В платформата има още таблицата за умножение с 3 и други числа (обърни плочките и намери всички съвпадащи си плочки), събиране на числа до 1000 без преминаване.

Забавна азбука, учене на цветовете на английски език, цифрите в 3D вариант, население на България и дори избори в България.

За подготовката за матруите са подходящи видеа на учители, които са качили авторски разработки и учат как се прави трансформиращ преразказ от името на герой или сбит преразказ "Занемелите камбани" на Елин Пелин.

За гимназиален етап са включени дори уроци, подпомагащи кандидатстването във ВУЗ, като пример - Хюм: Скептицизъм и индукция, Расова Философия, Политическа философия: Държавата и брака.

Има и подготовка за входното ниво за 10 класа, като например Българско Възраждане 2.