Според преданията дъбът е част от гъста гора, намира се в землището на днешното село. Заради гората и минащата река там се заселват първите му жители - българи, криещи се от турските набези. Дядо-Кольовото дърво е символ на Студена - посреща връщащите се у дома негови жители и е стожер на тази българщина и вяра.

В категория "Вековните дървета говорят" победител е Чинарът на Чучур - 350-годишно дърво, растящо в едноименната местност в центъра на с. Годешево, което за първото място с 232 гласа. Историята изпраща Валентин Асенов, който разказва, че всяка година под чинара се спуска голяма въжена люлка, на която хората се люлеят за здравето. В миналото там са се провеждали събори, сватби и курбани, организирали са се и борби, на които хората са се стичали от всички околни села да гледат. Наградата връчи доц. д-р Веселка Тончева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и член на журито, който раздели любопитни факти около обичая да се залюляват младите, изпълняван и в други краища на страната. Отличието е прието от Евелина Чолакова, кмет на селото, което благодари и приветства идеята на конкурса, да има възможност да се отбележи забележителните български дървета, които да бъдат популярни.

В допълнителната категория "Млад природолюбител" журито награди учениците от клуб "Пътешественици от етнографията на Граово" към СУ "Васил Левски" и Регионален младежки Raise център в гр. Брезник. Те бяха отличени парите, които полагат за косматия дъб край с. Брезнишки източник , за който местните вярват, че има чудодейна и целителна сила. Младеж вече 4 години почистват мястото от бурната растителност, като имат намерение да поставят и указателна таблица.

И тази година журито връчва допълнителна специална награда - на учениците от Технологично училище Електронни системи към Технически университет-София, Професионална гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд" и 32.СУ "Св. Кл. Охридски" в София. Те изпратиха историята на своя смърч , което е първото засадено от тях в рамките на началото на Collect4life , което е цел да събере и рециклира телефони и с парите да засадите хората. Журито реши да ги отличи поради проявеното от тях активно отношение към заобикалящата ни среда и вдъхновяващия пример за кауза с мисълта за природата и бъдещето.

Дядо-Кольовото дърво в село Студена финалист и българският представител в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2022" . Той ще започне на 1 февруари и в него ще има своите национални победители ще се включи в общо 16 държави. Онлайн гласовото ще продължи през целия месец на www.treeoftheyear.org . Разчитаме на подкрепата на всички, за да помогнем на българската дъб да заеме достойно място сред любимите хора на хората от Стария континент.