Двамата обвиняеми
Двамата обвиняеми © actualno.com

Около 4:00 часа сутринта на следващия ден В. К. и Д. Г. излезли от входа на жилищния блок и се насочили към микробуса, с който пристигнали. От него извадили обемист чувал и сак, след което тръгнали в посока ГПУ - Видин към Регионална дирекция "Гранична полиция" - Русе.

Двамата мъже били облечени с тъмни дрехи и носели тъмни шапки, имали и раница. Когато стигнали до източната ограда на ГПУ - Видин, единият от тях я прескочил, огледал мястото в двора и се върнал. Отново тръгнали в посока жилищния блок, раницата, сака и чувала, оставили в междублоковото пространство. След известно време се върнали с буса, взели ги и продължили към ж. к. "Крум Бъчваров". Паркирали на бул. "Панония", слезли от колата и тръгвайки към блока, били задържани.

При извършеното претърсване на адреса, където двамата обвиняеми пребивавали, били намерени и иззети револвер марка „Zoraki“, боеприпаси за газов пистолет, пластмасови шишета с надписи „Глицерин ВТ“, „Етилов спирт ВТ“, „Локочистител“, спринцовки, мобилен телефон, нож, найлонови пликчета с тъмно прахообразно вещество, пластмасови туби, съдържащи жълта течност с мирис на петролен продукт. В товарната част на автомобила били открити и иззети още шест туби с различна вместимост, съдържащи подобна течност. Четири от тях били облепени с прозрачно тиксо в горната част, под което се виждало найлоново пакетче с тъмно на цвят прахообразно вещество.

В хода на образуваното досъдебно производство било установено, че В. К. и Д. Г. възнамерявали да предизвикат пожар на терен с обща площ от 54 710 кв. м. и намиращите се в него сгради, ползвани от ГПУ - Видин. В изпълнение на това свое решение обвиняемите се приготвили да осъществят замисленото. В раницата, сака и чувала, както и в откритите туби в микробуса, те съхранявали бензин. Установено е, че пликчетата с прахообразно вещество е калиев перманганат, който при смесване с глицерин води до химична реакция на окисление, съпроводена с отделяне на топлина и самовъзпламеняване на сместа.

На мястото в двора на ГПУ, което единият от обвиняемите огледал, е разположен резервоар, пълен с около пет тона гориво за нуждите на управлението. Разследването по случая продължава под ръководството на Районна прокуратура - Видин.