"Създадена е необходимата организация и изготвяне на необходимите планове. Лицата са засечени същата вечер на входа на Видин от секретни постове, които бяха разположени в по-голямата част на града, защото нямахме информация къде ще бъде извършено престъплението'", каза Коцин. Той добави, че е установено жилище, в което подозрителните лица са се настанили, като се заредили с достатъчно количество храна и вода, за да могат да останат в рамките на няколко дни там, докато отшуми това, което са замислили и след това да се изтеглят без проблеми.

"Сутринта на 27 февруари около 4:00 часа лицата напуснаха жилището, като всяко лице носеше раница на гърба си и носеха още един тъмен сак. Насочиха се към сградата на Граничното полицейско управление (ГПУ) и стигнаха до оградата, която е откъм булевард „Панония“ срещу бензиностанцията. Едното лице прескочи оградата на ГПУ-то, но в този момент другото лице забеляза раздвижване на нашите колеги и извика съучастника си обратно. Така двамата успяват да се оттеглят в междублоковото пространство в близост до управлението. Малко след това лицата са задържани. Оказва се, че в раниците и сака се намират 10-литрови бутилки с петролен продукт - бензин, а за бутилките е прикрепено пликче с химическо вещество. При инжектиране на друго химическо вещество се получава горене и на практика тази бутилка експлодира като бомба", посочи старши комисар Коцин.

"На мястото, където прескача лицето, се намира цистерна с гориво, в която е имало 5 тона дизел. В близост има втора цистерна с бензин, а от другата страна на пътя се намира бензиностанция. На 50 метра от Граничното полицейско управление се намират жилищни блокове на квартал „Гео Милев“, а на 50 метра от бензиностанцията - жилищни блокове на квартал "Панония'", добави той.

По думите му двете лица, които са задържани за постоянно в ареста, не са от Видин, живеели са на територията на София и не са криминално проявени.