За читател на 2016 г. бе определена Лилия Гигова, като най-значимия ползвател на документалното богатство на архива в Монтана.

За дарител на най-ценен документ през миналата година бе обявен Димитър Бонев за дарените от него снимки от Първата световна война, пощенска картичка от фронта по време на Първата световна война; снимка на жители от с. Септемврийци с народни носии; брошури с материали за Цар Борис ІІІ, княз Симеон Търновски, за партиите в България и други документи с периодичен обхват 1892-1957 г.

С грамоти бяха отличени Павел Илиев, Георги Марков и Цветан Михайлов, които са дарители на лични документи, и на чието име през 2016 г. са регистрирани лични архивни фондове.

Росица Димитрова дари на Държавен архив - Монтана личния архив на нейния съпруг Стефан Стефанов, обществен деец и архивист, на чието име ще бъде заведен личен архивен фонд.

Специално за Международния ден на архивите бе експонирана документалната изложба "Дарителството - изконна българска черта”. В четири витрини посетителите могат да видят оригинални документи, които разкриват различни черти и тенденции в дарителството в регион Монтана. Хронологически изложбата обхваща периода от 1813 г. до края на Втората световна воина. Изложени са и различни по характер документални материали - възрожденска и религиозна литература, книги за събиране на дарения в помощ на читалища, училища и др.