Най-много стажанти са обявени по направление "Икономика". Младите икономисти ще се борят за 394 стажантски места в администрацията. След това по стажантски позиции се нареждат направленията "Право" с 145 позиции, "Администрация и управление" - 140 места, "Архитектура, строителство и геодезия" - 64 позиции, и "Информатика и компютърни науки" - 47 позиции.

В програмата могат да участват всички граждани на България, които се обучават във висши училища в страната или чужбина. Кандидатстването, първоначалния подбор и класирането на кандидатите се извършва изцяло онлайн на Портала за студентски стажове в държавната администрация.

За да могат да кандидатстват за стаж в държавната администрация, студентите трябва да се регистрират в системата и да си създадат профил в портала. След това те трябва да решат онлайн тест. Кандидатите ще могат да избират до 5 стажантски позиции за стаж.

Крайният срок за кандидатстване по програмата е 22 април 2018 година.

Стажовете ще се проведат в рамките на трите летни месеца: юли, август и септември. Продължителността им е между 10 и 45 работни дни. Всеки успешно завършил стажа си студент ще получи Удостоверение за проведен стаж и Оценка на придобитите по време на стажа умения.