Четиридесет и пет годишният Б. Р. е многократно осъждан. Последната присъда от 2017 г. за кражба, с наложено наказание от три години „лишаване от свобода“, не е била приведена в изпълнение, поради укриването му от органите на МВР.

През есента на 2018 г. мъжът започнал работа като дояч в кравеферма, намираща се в кв. „Овча купел“ в столицата. Пред всички свои колеги той се представял с името Пламен. Покрай работата се запознал с Г.П., с когото прекарвали много време заедно. Споделил му, че изпитва финансови затруднения и се нуждае от парични средства. Заявил, че може да се сдобие с тях, ако ги открадне от някой, когото той му посочи. Приятелят му обещал да измисли „схемата“, имайки предвид, че добре познава района около гр. Враца и селото, където живял – с. Згориград.

При следващата им среща, Г. П. му казал за самотно живеещия Т.К., който бил финансово обезпечен, тъй като се занимавал със земеделие и отглеждане на животни. Уточнил, че същият криел парите си „под дюшека и в гардероба“. Достъпът до имота на въпросния мъж бил улеснен, поради факта, че къщата му се намирала в края на селото и често не се заключвала.

Вечерта на 02.07.2019 г., в района на чешмата, по пътя към пещера „Леденика“, П. подробно разяснил на Р. местонахождението на имота на Т. К. В изпълнение на дадените му указания, подсъдимият Б.Р. проникнал в дома на възрастния мъж. Докато търсел парите и разхвърлял вещи и покъщнина, внезапно бил заварен от собственика на имота. Същият се опитал да противодейства, за да защити дома и себе си. На свой ред рецидивистът, с намерена в дома метална щанга, нанесъл на К. множество удари по главата и тялото, докато го обезсилил. Счупил и телефона му, за да не може пострадалият да потърси помощ.

Подсъдимият Р. излязъл в двора, разбил едно от стъклата на паркирания там автомобил и проникнал в него. Претърсил намиращите се в него вещи на пострадалия К., открил портмоне със сумата от 1000 лева, която отнел. След това се върнал при чешмата, където го чакал П. За кървавите следи по дрехите си обяснил, че в процес на „тършуването“ дошъл К. и той го „ударил по носа с юмрук“. Твърдял, че го оставил жив.

На следващия ден приятелката на пострадалия, след няколкократни неуспешни опити да се свърже с него по телефон, дошла в дома му. С влизането видяла много кръв в коридора и разхвърляни вещи, а К. лежал безжизнен и окървавен на пода. Веднага бил подаден сигнал към телефон за спешни повиквания 112. Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на мъжа. От съдебно-медицинската експертиза е видно, че причината за леталния изход е открита черепно-мозъчна травма, довела до състояние на несъвместимост с живота.

Първоинстанционната присъда може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.