С благословията на Врачанския митрополит Григорий в празничния ден добротворците от Дефилето и гр. Мездра събраха волни пожертвования пред Черепишкия манастир "Успение Богородично" и манастира "Седемте престола", както и пред православните храмове в Мездра, Зверино, Игнатица и Оселна. По стар български обичай младите червенокръстци посрещнаха дошлите да се черкуват с домашна питка и мед, китка здравец и късметчета.

Снимки: Борис Кръстев

Под надзора на контролна комисия днес доброволците от БМЧК-а отключиха касичките за дарения и преброиха банкнотите и монетите в тях в присъствието на представители на медиите. Общата сума, събрана в тазгодишната благотворителна акция, е 1 731 лева и 33 стотинки.

Със събраните средства ще бъдат подпомогнати финансово за техния бал през месец май 10 абитуриенти сираци и полусираци от общината, информира Наталия Христова, председател на Общинския съвет на БЧК - Мездра. Осем от тях завършват средното си образование в Мездра, а двама - в Зверино. Всеки от тях ще получи по 173 лв. и 13 стотинки.

Миналата година в благотворителната акция бяха събрани 1 551 лв., с които бяха подпомогнати 10 абитуриенти в неравностойно положение, през 2017 г. - малко над 1 600 лв., а през 2017 г. - 1 134 лв., които си разпределиха общо 19 зрелостници в нужда.

Догодина тази похвална инициатива ще продължи. Защото "Ръка, която дава, не обеднява!"