Дарителски кутии бяха поставени в селата Зверино, Игнатица и Оселна, както и в двата манастира - Черепишкия "Успение Богородично" и Осеновлашкия "Седемте престола", съобщи председателят на Общинския съвет на БЧК Наталия Христова-Горанова.

В акцията взеха участие повече от 30 млади червенокръстци, които се разпределиха пред църквите в Мездра, Зверино, Игнатица, Оселна, както и в двата манастира.

Дарените средства от района на Мездра и дефилето са в размер на 1 551 лв.

За пореден път коравите балканджии от Искърското дефиле показаха, че са хора с големи сърца, готови винаги да подадат ръка на всеки, изпаднал в беда. Доброволците от Средно училище "Св. Климент Охридски” в Зверино, заедно със своя ръководител Петя Илиева, се превърнаха в истински мисионери, които успяха да бъдат и в двата манастира, и във всеки храм в трите села.

Своя принос в благородната кауза дадоха и младите червенокръстци от Мездра, водени от Христина Иванова.

С усмивка и добра дума, децата добротворци разясняваха на миряните целта на тяхната кауза, което показа, че добротата я има.

По изготвен от училищата списък, средствата ще бъдат разпределени по равно между 10-те абитуриенти без един или двама родители от община Мездра.

След нещастен случай в село Елисейна, семейството на един абитуриент губи за часове цялото си имущество при пожар. По тази причина на общинско ниво е взето решение момчето също да бъде включено в списъка като крайно нуждаещ се.

Така тази година 11 млади хора от община Мездра, завършващи средното си образование, ще получат по 141 лв. за своя абитуриентски бал.