За целта Община Мездра е разработила проектно предложение, с което смята да кандидатства за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по процедура "Активно включване” на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР) 2014-2020 г. Настоящата процедура допълва и надгражда мерки, финансирани по ОПРЧР 2007-2013 г., свързани с улесняване достъпа до трудова заетост на уязвими групи - лица, които полагат грижи за близките си с увреждания.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ по тази процедура за едно проектно предложение е 80 000 лв., а максималната - малко над 390 000 лв., като се финансират до 100% от общо допустимите разходи по проекта. Всички дейности по проекта трябва да приключат до края на 2018 г.

Изграждането на Дневен център за деца и възрастни хора с увреждания е включено в Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Мездра през периода 2016-2020 г. и в Годишния план за действие за 2017 г. по изпълнение на тази стратегия.

Окончателно решение дали Община Мездра да кандидатства с проект за изграждане на дневния център ще вземе Общинският съвет на своята предстояща сесия в края на месеца.