Обучението е организирано от лицензирания Център за професионално обучение към Асоциация "Съвременни читалища" съвместно с Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), според нормативните изисквания на Закона за обществените библиотеки и е финансирано от Фондация „Глобални библиотеки - България”, в изпълнение на целите на Фондацията да насърчава информационната грамотност и ученето през целия живот. Фондация "Глобални библиотеки - България" е предоставила безвъзмездна финансова подкрепа на служители със средно образование от обществените библиотеки, подписали споразумение за партньорство с фондацията.

На откриването на учебната година присъстваха инж. Георги Петров, председател на Асоциация „Съвременни читалища”, Нина Коцева - изп. бюро на Българската библиотечно-информационна асоциация, Илка Кайджийска - представител на Фондация „Глобални библиотеки - България” и Нели Василева – гл. експерт „Култура и вероизповедание“ в Дирекция „Хуманитарни дейности“, Община Монтана.

Практическите занятия ще се провеждат в Регионална библиотека "Гео Милев" от експерти на библиотеката. Едногодишното обучение ще завърши с Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация, съгласно чл. 39, т. 2 от Закона за обществените библиотеки.