Първият ден на август е белязан от народна и църковна традиция. На този ден Църквата почита братята Макавеи, майка им Соломония и учителя им Елеазар. От 1 август започва Богородичният пост, в народната традиция на този ден се гадае за времето през следващата година.

Седемте братята Макавеи са старозаветни мъченици. Сирийският цар Антиох Епифан завладял Йерусалим и наложил езическите култове. Той заставил юдеите да се откажат от почитанието на единния Бог и да започнат да принасят жертви на елинистическите божества, включително и да ядат свинско месо, което било забранено от старата юдейска традиция. Мнозина склонили, но старецът Елеазар, който бил почитан заради своята мъдрост и ученост, отказал и след тежки мъчения умрял. От примера му се вдъхновили и неговите ученици – седемте братя Макавеи. Един по един те били подлагани на ужасни мъки и били убивани, защото отказвали да се поклонят на елинистичните божества и да се отрекат от вярата си в единния Бог и Мойсеевия закон. Същата тежка участ споделила и майка им Соломония.

Сред българите в Македония съществувало поверие, че на този ден хората не трябва да работят домакинска работа, за да не ги болят ръцете и да не изпитват мъка.В някои краища на България наричат 1 август Зетьовден, защото според традицията зетьовете трябва да уважат тъстовете си ритуално, като им отидат на гости с дарове и им целунат ръка в този първи ден от Богородичните пости.

Старо поверие гласи, че времето през всеки от дните от 1 до 12 август предсказва точно какво време ще преобладава през всеки месец от годината. Това е народно поверие за времето, свързано с празника Макавей. Каквото е времето на:

1 август – такова ще е през септември,

на 2 август – през октомври,

на 3 август – през ноември,

на 4 август – през декември,

на 5 август – през януари,

на 6 август – през февруари,

на 7 август – през март,

на 8 август – през април,

на 9 август – през май,

на 10 август – през юни,

на 11 август – през юли,

на 12 август – през август.

Именно тази древна „метеорологична прогноза” е ориентирала хората на полето, стопаните на животни, а също и рибарите как да планират своята работа след тази 12-дневка, която символично предизвестява края на лятото.

Проверете дали гаданието е точно, като си запишете срещу всяка от датите какво време преобладава и прегледайте записаното през съответния месец.