В съботния ден срещу Петдесетница е така наречената Спасовска или Черешова задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. За една календарна година обикновено задушниците са четири - съботата срещу Месни заговезни, съботата след Спасовден, съботата преди Димитровден и съботата преди Архангеловден.

На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души”. За помена се приготвя “коливо” - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата. Тя е по-пространният молебен за упокой на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелието и апостолски текст.