Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Пада се преди Петровите пости. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а Задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа, входът на Царството небесно в невидимия свят – на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра – и ще се моли за тях до свършека на света.

Наречена е черешова, защото по това време на годината зреят черешите. Това е ден в памет на всички починали православни християни и е наричан още Спасовска задушница. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

На този ден Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни. На този ден общите трапези имат благотворителен характер. Приготвят се жито, хляб, червено вино, плодове и други храни, които се раздават. Житото символизира възкресението, а хлябът – Исус Христос.

Православната църква извършва специално богослужение в памет на починалите християни.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите покойници.