© Мирослав Павлов

По покана на учебното заведение в час по Безопасност на движението се включиха Диана Русинова - председател на „Европейски център за транспортни политики“ и 7-кратният шампион и автомобилен състезател - Иван Влъчков. Те бяха специални гости на учениците от 9 „а“ клас, обучаващи се по специалността „Автотранспортна техника“.

Експертът Диана Русинова даде различни примери от своето ежедневие, като разграничи спортното шофиране от шофирането по българските пътища. Русинова допълни, че за съжаление черната статистика по българските пътища ни качва на първите места в ЕС по смъртност.

„Бъдете отговорни, шофирайте отговорно, за да сте щастливи и вие и семействата ви“, бе нейното приветствие към младежите.

Те от своя страна получиха ценен урок за необходимостта да бъдеш отговорен на пътя и разбраха, че животът струва само миг невнимание по време на шофиране.

Шампионът на пистата Иван Влъчков, който впечатли учениците с разказите си за високата скорост, обясни, че бързото шофиране е допустимо, но само когато е в регулирана и безопасна среда.

Инициативите по повод празника на училището ще продължат през целия месец.

***

На 15 април 1948 г. в Мездра отваря врати Практическо училище за земеделски машини, наследник на Допълнителното земеделско училище, просъществувало през периода 1931-1944 г. През годините учебното заведение се именува Машино-тракторно училище (МТУ), СПТУ по МСС „Георги Димитров“, Професионална гимназия по механизация на селското стопанство (ПГ по МСС), а от учебната 2022/2023 г. – Професионална гимназия „Васил Левски“.