Сред гостите на тържеството бяха още Яна Нинова – председател на Общинския съвет в Община Мездра, Кирил Добрев – политолог и благодетел на ПГ „Васил Левски“-Мездра, представители на управлението на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, инж. Еленко Кирков – началник депо – район Мездра, Георги Георгиев – представител на БДЖ, Васил Костов – управител на фирма ВК Инженеринг.

По традиция церемонията за откриването започна с издигането на националния флаг на Република България и изнасяне на училищното знаме. Музикални и танцови изпълнения изнесоха възпитаници на Анета Петкова, при ОУ „Христо Ботев“ в Мездра, както и танцьорите от ДТЦ Ансамбъл „Мездра“.

В обръщението си директорът на учебното заведение Мирослав Павлов отбеляза напредъка на училището през последната година и пожела на своите колеги и учениците спорна и изпълнена с успешни начинания нова учебна година.

„Уважаеми ученици, това, което искам да ви обещая е, че продължа да се боря за вашите желания и успехи. От вас искам да се посветите на знанията и спорта, за да продължим заедно да изграждаме и утвърждаваме доброто име на ПГ „Васил Левски“ – Мездра. Ще държа на това да се предоставя качествена образователна услуга, съобразена с нуждите на всяко дете. Честит празник колеги!“

По случай откриването на учебната година приветствия към учениците, учителите и родителите отправиха още Гергана Василева – началник на отдел в Регионалното управление по образованието във Враца и кметът на община Мездра Иван Аспарухов.

„Днес сме тук, за да уважим едни огромни усилия на един човек и един колектив. Нека разберем, че когато се съберем заедно и имаме цели те ще бъдат постигнати. Искаме това учебно заведение не да стане каквото беше, а да стане много по-добро. Това, което постигнахте за една година е показателно. То е стимул за всички професионални гимназии, които трябва да подготвят кадри за нашата икономика. Това учебно заведение заслужава усилията на ръководството“, допълни още градоначалникът Иван Аспарухов.

В професионалната гимназията са записани да учат 18 осмокласници, с класен ръководител инж. Гергана Дамянова. 12 са учениците, които ще завършат тази година средното си образование със специалности „Локомотиви и вагони – техник по железопътна техника” и „Ръководител движение“. Общо възпитаниците на професионалната гимназия са над 100 тази година.

По време на тържеството Кирил Добрев връчи стипендия от името на Институт "Николай Добрев" на ученика Николай Веселинов за най-високи оценки и най-малко отсъствия. „Тя се дава за да стимулира добрите резултати, знанията и присъствието в училище“, каза Кирил Добрев.

Водосвет отслужи енорийският свещеник отец Данаил Цинцарски, който благослови учениците и учителите.