4 052-ма зрелостници не са се явили и ще трябва да оставят дипломирането си за септемврийската сесия. До самия изпит бяха допуснати 55 190, като 51 138 са положили матурата. Зрелостниците разсъждаваха по темата за „Човекът и вярата“ по Вапцаровото стихотворението „Вяра“. То е част от единствената му стихосбирка „Моторни песни“ и е едно от последните изучавани произведения в 12-и клас.

По-голяма част от явилите се останаха доволни от генерирания вариант, като заявиха, че са се готвили за по-труден тест, а темата предизвикала у тях двете крайности - „около минута стоях в блаженство“ и „бях шокирана“, пише "Монитор".

„Това е стихотворение, което съм учил, и е много близко до мен. Имах чувството, че съдбата ми просто ме обича“, сподели Спартак, който се яви в СМГ. „Вкарах и няколко шегички понеже започнах в един момент много да изразявам своето мнение. Пред мен стоеше едно много красиво момиче и го вкарах в анализа. След това, за да обясня още за вярата, дадох пример с мен – в началото бях много нервен, но извадих кръстчето, целунах го, прекръстих се три пъти и изведнъж ми дойде музата“, обясни той за есето, което беше написал.

Момиче, явило се в същата гимназия, сподели, че се е почувствало в другата крайност. „Аз малко бях шокирана, но после се успокоих. Надявах се на Ботев, Вазов, Димчо“, обясни то.

Отговорите ще бъдат обявени до 13 юни, като матурите отново ще се проверяват в изпитни центрове.

„Миналата година бяха прегледани бързо и качествено резултатите. В София има два, а всеки регион определя къде ще са изпитните центрове. Тестовете се проверяват в електронен вариант, не ги чете проверяващ, не е на хартия. Преди това изпитна комисия трябва да ги сканира“, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.


Източник: monitor.bg