От информацията, изнесена по време на дискусията стана ясно, че трите екипа, които са работили на територията на община Берковица, са обходили 571 деца. От тях 423 са в чужбина, 71 не са открити на адресите им, т. е. няма никаква информация за тях, 39 са записаните в училище, 26 от установените като незаписани са подлежащи на записване, а 9 от случаите са дадени на прокуратурата.

Работата на екипите по задържане в образователната система на деца и ученици ще продължи и занапред. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев на заседание на Координационното звено в Министерството на образованието и науката. Предстои публикуването за обществено обсъждане на проект на Постановление на Министерския съвет, с което дейността на екипите ще стане постоянна и ще се регламентират ангажиментите на всички институции.

По думите на просветния министър Красимир Вълчев най-честите причини за повторното отпадане на децата и ученици са заминаване в чужбина (35%), преместване на семейството на друг адрес без детето да е било отписано или записано в друга детска градина или училище (18%), нежелание или неглижиране от страна на родителите (18%), здравословни проблеми на детето или родителя (8%) и др. Увеличават се процесите, както на вътрешна мобилност, така и на миграция извън страната.