От отдел "Гражданско състояние” на Община Враца потърсихме информация за броя на родените деца през първите девет месеца на тази година във врачанската болница. Предоставиха ни статистически данни от 1 януари до 10 октомври на тази година.

В родилно отделение на МБАЛ "Христо Ботев” за този период са проплакали 384 бебета. Заедно с българчетата родени в чужбина с пресъставени актове за раждане в общинската служба, най-малките жители на Враца са общо 497. От децата, родени тук, момченцата са 207, а момичетата - 177. Нежните представителки са с 30 по-малко от отбора на юначетата в нулева възраст.

За същия период на миналата година новородените хлапета във Враца са били 368, а заедно с родените в чужбина са били 456. Макар и само с 16, бебетата тази година са повече от деветте месеца на 2015-та, което е радостна новина.

Тъжен е обаче фактът, че за същия период починалите жители на община Враца са много повече от родените бебета. Според информацията от Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението в Общината, за деветте месеца на тази година от света са си отишли 781 жители на града.

Общо починалите в общината Враца са 939 души, което показва, че демографската криза продължава да се задълбочава.