Достойно се представи мездренският шахматист Даян Нинов (ЕЛО 2246) в VIII Международен шахматен фестивал „Албена 2016“, който се проведе в черноморския курортен комплекс. В турнира, чийто награден фонд бе 15 000 евро, се включиха 105-ма шахматисти от 14 държави от Европа и Азия.

Съгласно регламента участниците бяха разделени в две групи: Опен А - за шахматисти с международен шахматен рейтинг по-голям от 2200 и Опен Б - за шахматисти с международен рейтинг по-малък от 2199 и без международен рейтинг.

В турнира Опен А, в който участваше Даян, шахматистите играха по швейцарската система в 9 кръга. В конкуренцията на 53-ма състезатели 23-годишният мездренин се нареди на 17-о място с актив от 5 точки. Той записа 4 победи, 2 ремита и 3 загуби. Нинов победи представителя на Турция Алпер Фил Алким, FM Кирил Бaдев, Лъчезар Димитров и WGM Адриана Николова, ремизира с GM Владимир Димитров и руснака Артьом Смирнов и отстъпи пред шампиона на България за 2016 г. GM Момчил Николов, FM Диан Димов и IM Сашо Николов.

Победител в Опен А стана GM Момчил Николов със 7 т. от 9 възможни.

В средата на юни Даян Нинов, който временно се състезаваше за Виктори (Благоевград), но в момента отново играе за ШК Марица Изток (Раднево), се класира на осмо място в Държавното индивидуално първенство (ДИП) по ускорен шахмат (Rapid) и на девето място в ДИП по блиц за мъже, които се проведоха в Приморско. В шампионата по ускорен шахмат Даян събра актив 4 точки от 6 партии, а шампионата по блиц - 6 точки от 9 възможни. Шампиони в двете разновидности на шахматната игра станаха IM Николай Милчев (Спартак Плевен XXI) и IM Ивайло Енчев (Абритус -Разград).

През август Даян Нинов ще вземе участие в 31-ото издание на международния открит турнир „Тетевен” в памет на мс Петър Лянгов.