Официален гост на празника беше заместник-кметът на Враца Петя Долапчиева, която връчи на председателя на читалището Миглена Младенова, поздравителен адрес от името на кмета на общината Калин Каменов. "Празникът днес е доказателство за това, че почитате традициитеи ги предавате на идните поколения. Продължавайте заедно да работите за развитието на село Челопек, бъдете обединени от любовта към децата и родния край. Уверен съм, че Вашата инициативност и мотивираност, насочени в опазване на българското, ще привлече още последователи и ще създаде една здрава общност. Пожелавам Ви упоритост и нестихващ стремеж към покоряване на нови върхове!", се казва в поздравителния адрес.

В тазгодишното издание на единствения карнавал у нас посветен на магарето, малчуганите имаха възможност да се забавляват, да пеят и танцуват на открита сцена, да се разходят с каруца по специално декорирани улици в балканското село, да се снимат с клепоухите животни в двора на магаренцата, както и да си изработят сами авторски съд на грънчарско колело, с помощта на майстор Куман Жеков.

В програмата на детския карнавал "Магаренце" се включиха детски танцови и певчески състави от читалищата в селата Челопек, Паволче, Костелево, Иновативно основно училище "Васил Левски" - Враца, както и индивидуални изпълнители.

На празника присъстваха още областният управител Малина Николова, кметът на Челопек Тихомир Тошев, регионалният координатор на Фондация "Америка за България" Спаска Михайлова, общински съветници, жители и гости на населеното място.

Карнавалът носи името "Магаренце", защото дългоухото животно е символ на селото. Атрактивният и забавен празник се осъществява съвместно със Сдружение "Обществен дарителски фонд" и Фондация „Америка за България“.