„Непрекъснато има пациенти с COVID-19, по трима-четирима са в отделението. Хоспитализираните не са много и не са така тежки случаите както в началото. Основно приемаме хора с множество придружаващи заболявания. Това е сезонно заболяване и е нормално в есенно-зимния период да се увеличат болните и от COVID. Надяваме се да бъдат с лека клинична картина, както е в момента.“

Медицинският специалист съветва мерките да продължат да се спазват, маските да се носят от хората, които имат оплаквания, по този начин ще предпазят околните.

Относно ваксинацията в община Мездра, д-р Съботинова напомни, че кабинетът е затворен, поради липса на жалещи да се ваксинират. При възможност да се постави ваксина на по-голямо група от хора процесът може да бъде възобновен.

„Идваха по един или двама души на седмица. Така всичко останало от флакона се изхвърляше. Затова насочваме хората към Враца, където има по-голямо движение.“

В Регионалната здравна инспекция във Враца вече са налични и адаптирани ваксини срещу Омикрон. Те се препоръчват за гражданите, които не са получили бустер през последните 6 месеца, както и тези, които имат завършен ваксинационен курс и са преболедували COVID-19 преди май т.г.

Адаптираната ваксината може да се постави и в кабинетите на общопрактикуващите лекари, във ваксинационните пунктове в болници и в регионалните здравни инспекции. На електронните страници на всяка РЗИ можете да намерите информация за съответната област.

Припомняме, че от вчера – 6 октомври, влезе в сила заповед на Здравното министерство да удължаване на противоепидемичните мерки в страната до 12 октомври.