© БНР

За стипендия на ЧЕЗ могат да кандидатстват ученици сираци или полусираци, редовно обучение, от професионалните гимназии на лицензионната територия на ЧЕЗ в Западна България в направление „електроенергетика“. Те трябва да имат общ успех от предходния срок, равен или по-висок, от много добър 4,50. Подборът се извършва чрез оценка по документи от съвместна комисия между фондация „Сирак“ и ЧЕЗ. Стипендията е в размер на 1440 лв. за една календарна година.

„Радваме се, че в лицето на фондация „Сирак“ открихме партньор, заедно с когото да продължим да развиваме стипендиантската си програма и да помагаме на младите хора, избрали енергетиката за свое призвание, давайки по този начин своя принос за развитие на професионалното образование в България,което ние превърнахме в център на нашата политика за социална корпоративна отговорност“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България при връчването на сертификата.

„Сърдечна благодарност на екипа на ЧЕЗ, с който работихме, и лично на г-н Карел Карл за сътрудничеството и присъединяването им към стипендиантската ни програма “Нашето бъдеще”.

С тазии стипендия ние заедно казваме на нашите деца, загубили родители, че техните усилия за постигане на добро професионално образование и реализация са изключително важни за нас и ние ги подкрепяме в тяхната амбиция да успеят”, каза Маргарита Матева-Йорданова, председател на Фондация “Сирак“.

ЧЕЗ развива дългосрочна политика в подкрепа на професионалното образование в България. Част от тази политика е конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Той стартира през 2012 г. и е насочен към ученици от 12 клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България. Освен стипендия, победителите в конкурса получават и възможността да кандидатстват с оценката от изпита във висши учебни заведения с технически профил на територията на Западна България, както и да започнат своя професионален път от Групата ЧЕЗ в България. През 2018 г. Дружеството разшири конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, като включи в него и студенти от електротехнически специалности. Досега в състезанието са кандидатствали над 850 ученици и студенти, от които 54 са получили стипендии. 17 от тях работят в ЧЕЗ. Повече подробности за конкурса и правилата може да бъде намерени на сайта: www.stipendiant.com.