От дружеството твърдят, че предложенията им са изготвени на принципа за справедливост и предвиждат премахване на кръстосаното субсидиране между отделните групи клиенти и тарифи. От ЧЕЗ уточняват, че увеличават на продажната цена на електроенергията за бита за сметка на намаляване на цените за стопанските потребители. В предложението е предвидено изравняване на нощната тарифа за стопанските и за битовите клиенти.

От ерепето уточниха, че при формулиране на ценовите заявления на ЧЕЗ са сравнени заявените параметри през 2015 г. и 2018 г. - годините, които поставят начало на регулаторен период и тогава се определят параметрите, валидни за целия период. Средногодишните инвестиции са увеличени от 96 млн. лв. на 119 млн. лв. за всяка от следващите три години. Постигнатото е намаление на технологичните загуби от 11.75 % на 10.35%.

Междувременно стана известно, че на среща на омбудсмана на републиката Мая Манолова с шефовете на американските тецове, чиято електроенергия се изкупува на преференциални цени те са заявили позицията си, че договорите трябва да се спазват до изтичането им през 2026 г. По време на конференция в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че страната ни има ангажименти, свързани с пълната либерализция на електроенергийния пазар. Ние сме длъжни да ги спазим и да ги приложим, каза тя. Сигурна съм, че в рамките на едни бъдещо преговори, които предстоят, след като колегите от двете централи се запознаят с методиката, ще се стигне до най-добре решение и за двете страни, каза Петкова.

Източник: monitor.bg