Предвид предстоящата реконструкция на централната пешеходна зона, инициативите относно сградата следва да предхождат всички бъдещи работи, които биха могли да компрометират изпълнението на ремонтните дейности. обясни Каменов. Той припомни идеята си да се търси инвеститор, на когото Общината да предостави парцела, а условието да бъде изграждане на Административно-търговски център в полза на жителите на града и Общината.

Областният управител Малина Николова бе категорична, че временното съоръжение трябва да се събори и на мястото му да се изгради нова модерна сграда. Николова обаче. подчерта, че за целта трябва да бъде проведен конкурс за идеен проект, да бъдат избрани първите три предложения и отново да има обществено обсъждане, за да се чуе мнението на врачани. Присъстващите жители на Враца зададоха множество въпроси. Те попитаха на колко етажа ще бъде новата сграда, откъде ще се влиза в предвидения подземен гараж, как ще се съобрази достъпът да нова сграда, предвид зоната на сигурност около Съдебната палата, как ще се комуникира с собствениците на четирите частни имота в близост до Сувенирната палата.

Врачани поискаха да знаят ще се договори ли Общината с инвеститора, така че да бъде собственик на обособена част от бъдещата сграда. Гражданите дадоха и много предложения относно визията и функциите на проекта за новия Административно-търговски център. Имаше предложения за обособено място за художествена галерия, за киносалон, за визията на фонтана и площадното пространство около него. Хората показаха, че им е необходима гаранция, че в центъра на Враца няма да изникне нещо кичозно, като бутафорията на "Леденика" и предявиха претенции ансамбловото позициониране на бъдещата сграда да е съобразено с културно-историческите сгради в близост и потребностите на местния бизнес.

Имаше и твърде интересно предложение новата сграда наистина да носи новаторство и да е изградена по принципа на зелено строителство от енергоефективни материали. По време на обсъждането никои не се възпротиви старата сграда на Сувенирната палата да се събори. Хората не се подадоха на сантименти и с разумни предложения показаха, че тяхното одобрение трябва да е фактор при вземане на решения от управата на Общината. Поставиха условия, с които бъдещият инвеститор ще трябва да се съобрази.

Кметът Каменов обеща, че бъдещата обществена сграда ще бъде такава, каквато одобрят гражданите на Враца, след обсъждане на идейните проекти за нейното изграждане.