© Мая Ценова/БТА

Обсъждането бе организирано от Областния информационен център, като целта е да се установи нагласата на жителите на Враца и работещите в пожарната служба по предложената идея и да се установи необходимостта от влагането на средства в такива проекти.

Проектното предложение предвижда подобряване на сеизмичната устойчивост на 13 сгради на пожарни служби и прилежащите им пространства, собственост на МВР, в 12 града в страната. Две от тях ще са в Северозападния регион - във Видин и Враца. Звената са подбрани на териториален принцип, за да гарантират осигуряването на управлението при бедствия и възможността за реагиране, включително и да подпомагат съседните региони.

Сградите ще бъдат обследвани за сеизмична устойчивост, след което ще бъдат изпълнени и предложените мерки за подобряването ѝ, обясни Спиридон Александров от отдел „Международни проекти“ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Накрая ще се приложат и мерки за енергийна ефективност, които няма да са самоцел. По думите на Александров ще бъдат поставени не само устройства за генериране на електрическа енергия, а и такива за нейното съхранение. По този начин ще се гарантира нормалната работа на службите, дори при прекъсване на захранването вследствие на бедствия.

Общата сума по Националната концепция е над 90 млн.лв., от които за Враца са определени около 5 млн. лева и около 2,5 млн. лв. за Видин.

Ако Концепцията бъде одобрена до края на годината, работата по нея може да започне още от следващата, обясниха още организаторите.