В началото на лятото Международният организационен комитет за събора на българите избра световния шампион по бокс Кубрат Пулев за лице на общобългарската кампания "Към завета - Кубрат 105". Над 3000 българи от цял свят се очаква да посетят двудневния празник, в който ще се включат фолклорни и естрадни звезди.

Своята финансова подкрепа за обединителната инициатива изрази и световният шампион по шахмат Веселин Топалов. В качеството си на заместник-председател на Международния организационен комитет Патриция Кирилова връчи на тримата шампиони дарителски картички.

Всеки българин по света също може да се включи в родолюбивото начинание за изграждане на Мемориален комплекс "Кан Кубрат" край Мала Перешчепина, Украйна, като си закупи дарителска картичка или внесе своята лепта в банковата сметка, която е разкрита в Обединена българска банка:

IBAN BG60UBBS80021098341818,

BIC: UBBSBGSF - ОББ АД

Сдружение "Отечествен съюз", партида "Хан Кубрат"

Тримата големи спортисти бяха в курорта "Албена" като част от друга благородна инициатива - в подкрепа на талантливите деца на България. Те изиграха уникален шахматен мач, в който световният шампион Веселин Топалов постигна реми срещу своеобразния „Дрийм тийм”. В него, освен звездите на бокса Кубрат и Тервел Пулеви, играха двама подрастващи шахматни таланти. Това бяха “златните” момчета Момчил Петков и Деян Самуил Костов, които са европейски шампиони в своите възрасти за 2016 г. Звездният шахматен двубой се проведе на покрива на най-новия хотел по нашето Черноморие - "Парадайз Блу".