Ръководството на болницата информира председателя на Общинския съвет в града Боян Минков за ситуацията и поиска спешни мерки във връзка със сериозното финансово затруднение.

От агенцията уточняват, че още през 2014 г. болницата е осъдена да заплати 284 770,74 лв.

В уведомлението до председателя на Общинския съвет се настоява принципалът на лечебното заведение (едноличният собственик на капитала на МБАЛ "Проф. д-р Георги Златарски" ЕООД - Белоградчик) - Общински съвет Белоградчик, да предприеме спешни действия за намиране на решение и предотвратяване закриването на болницата. Причината е, че болницата не разполага с финансов ресурс за изплащане на задължението, а с изземването на апаратурата и запорирането на сметките ще се спре цялата ѝ дейност.

Болницата обслужва 24 000 души в четири общини. Общите ѝ задължения са в размер на 1 300 000 лева.

Общинският съвет в Белоградчик ще обсъди казуса на заседанието си на 18 септември, съобщава БНР.

Това е четвърти път през настоящия мандат, в който белоградчишката болница се изправя пред подобни трудности, но сега положението е най-сериозно, призна Боян Минков.

Според него трябва най-накрая да се намери радикално решение на ситуацията.

По думи на Минков вероятно ще се водят преговори с кредитора, за да не се стига до налагане на запори. Той посочи, че въпреки че Общинският съвет е взел решение ежегодно от общинския бюджет да се отпускат 300 000 лв. на болницата, вече три години то не се изпълнява.