По програма от 10:20 ч. гостите ще имат възможност да видят каква е подготовката за варенето на сапуна и самия процес по приготвянето му.

От 11:30 до 12:30 ч. всички присъстващи ще могат да разгледат „алеята на занаятите“, където свои щандове ще разположат ПГ „Алеко Константинов“ – гр. Мездра; Професионалната гимназия по каменообработване - село Кунино; Мадлена Божилова от гр. Своге (номинирана за живо човешко съкровище през 2021 г.), която изработва фолклорни носии от района на гр. Кюстендил; Йолина Цветанова Цолова от гр. Враца, изработваща фолклорни сувенири; Симона Тодорова - представяща ръчни бродерии и други майстори на традиционни и битови занаяти.

В 12:30 ч. ще започне същинското варене на сапуна и процесът на отделянето и оформянето му, и рязането му на калъпи.

От 13:00 ч. за всички гости на празника ще започне музикална програма, в която участие ще вземат народният певец Светлин Миланов; танцовите ансамбли „Мездра“ и „Хемус“ – Враца; децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра, с художествен ръководител Анета Петкова; група за народно пеене – с. Търнава и група за народни танци – с. Търнава.

Събитието се включва в благотворителната кампания „Бяла лястовица на надеждата за Христо”, с която се цели събиране на средства за онкоболния Христо Пенчев от Мездра.

Фестивалът се организира от Кметство Царевец, НЧ „Просвета-1928“ – с. Царевец и с подкрепата на Община Мездра.