Интерес към тази позабравена традиция проявиха десетки жители и гости. Всеки имаше възможност да наблюдава процеса на приготвянето и всяка стъпка до получаването на сапуна.

С този занаят селото влезе в нематериалното културно наследство на България, благодарение на груповите носителки на умението за варене на домашен сапун – Венета Коцева, Бойка Цолова и Здравка Николова, които също присъстваха на празника и помагаха в процеса. Със задачата да приготвят сапуна са заеха Галя Геновска, Илинка Данова, Сашка Дичева, Катя Митова и Румен Лилов.

Традицията беше предадена на гости от читалището и пенсионерския клуб от плевенското село Чомаковци.

В „Алеята на занаятите“ и тази година гостите имаха възможност да разгледат изделия на ръчния труд.

В музикалната програма взеха участие децата от Центъра за подкрепа за личностно развитие - Мездра, с художествен ръководител Анета Петкова, Детска певческа група от с. Гривица, танцовите ансамбли „Мездра“ и „Хемус“ – Враца, Танцов клуб „Хоротропци“ - Враца, Група за народно пеене при Народно читалище в с. Чомаковци и Певческа група при Пенсионерски клуб - с. Чомаковци. Специални гости на празника бяха Духовия оркестър от Бяла Слатина.

По време на празника кметът на селото Маргарита Петкова връчи като подарък картина, изобразяваща иконостаса в старата църква в селото – „Cвeти Hиĸoлaй“, на главния художествен ръководител и хореограф на ФТА „Мездра“ Мирослав Аспарухов, по случай 75-годишния юбилей на Ансамбъла.

Фестивалът бе организиран благодарение на кметския наместник на село Царевец Маргарита Петкова, НЧ „Просвета-1928“ – с. Царевец и с подкрепата на Община Мездра.