© Община Монтана

„Кабинет за общопрактикуващ лекар има и е добре оборудван, намира се в сградата на общинската администрация. Обособени са и битови помещения, така че при необходимост той може и да живее тук“, увери Георги Георгиев и помоли областния управител за съдействие. Опасенията му са, че липсата на здравно обслужване неминуемо ще доведе до още по-бързо обезлюдяване на района. В територията на цялата община няма и аптека, което допълни усложнява ситуацията.

Именно поради намаляване на населението, в общината вече има само едно училище и то е в Якимово. Учениците там са малко над 200. Последно е закрито училището в Комощица. Транспортът за децата е осигурен с три автобуса до и от останалите села, които са Дългоделци, Долно Церовене и Якимово. Детската градина също е една, с филиали във всяко населено място. Част от децата там и в училището са от приюта на отец Иван. Закупените от него къщи в Якимово са поне 70, в тях той е настанил около 150 души.

Основната заетост на жителите е в сектор земеделие, следващият най-голям работодател е общинската администрация. Местните земеделци са трийсетина, с по един-двама заети в тях. Големите фирми са три, там работните места са 15-20.

Водоснабдителната мрежа се обновява поетапно. Преди две години по програмата за селските райони е подменен водопроводът на главната улица в Якимово, подмяна следва в Долно Церовене и Дългоделци, а тръбите в Комощица вече са 100% полиетилен. Канализация няма.

В населените места изцяло ремонтирани са главните улици, средства за други пътни ремонти към момента няма. Миналата година Община Якимово е разполагала с 200 хил. лева за капиталови разходи, които са крайно недостатъчни. От тези за настоящата година са заложени 40 хил. лева за смяна на дограмата на читалището.

В несравнимо по-добър вид от читалището в Якимово, е това в село Комощица. То бе друго от населените места, посетени от областния управител.

Селото е с около 850 жители. Малко над 80 от тях работят в местната земеделска кооперация, с която местния кмет Росен Илиев работи изключително добре. По думите му без помощ и съдействие от страна на собствениците й той не би се справил нито със зимното почистване на улиците, нито с обработката на тревните площи. Последните дарения от кооперацията са препарати против плевели за 1000 лв.

Най-големият проблем на хората в активна възраст от Комощица е пътят до Лом. Част от него се поддържа от местната власт там и е в много лошо състояние. Друг проблем е нереализираният трети етап от почистването на местната река Душилница, в резултат на което при високи води се заливат имоти около нея.

Ванина Вецина се ангажира с проверка на случая и увери, че ще съдейства за довършване на почистването.