Инициативата осигури и първото за тази година медицинско оборудване - респиратор бе дарен на УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, а до края на месеца по един респираторен апарат ще получат и УМБАЛ "Св. Анна" и СБАЛАГ "Майчин дом" в София.

Даренията се разпределят от Експертен съвет и Комисия в зависимост от нуждите на болните деца.

Набираните средства се даряват за диагностика, лечение и рехабилитация на деца с тежки и хронични заболявания, както и за медицинска апаратура за детски клиники и отделения в страната.

От президентството подчертават, че кампанията продължава целогодишно - през цялата година се набират дарения за инициативата, както и молби за подпомагане. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на лечение или рехабилитация, може да подаде молба за подпомагане.

На сайта на "Българската Коледа" е публикуван редът за кандидатстване и документите, които родителите трябва да попълнят и изпратят на посочения адрес. Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и за начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg.