България е държавата в Европейския съюз, която пропада най-бързо в класацията за свобода на медиите. До миналата година единствено Македония бе по-зле от нас от гледна точка на свободата на медиите, но падането от власт на управлявалия едно десетилетие Никола Груевски явно е помогнало за подобряването на ситуацията в западната ни съседка.

България продължава да пада в Индекса за свобода на пресата и е по-ниско от всеки друг член на Европейския съюз. Въпреки че в момента е ротационен председател на Европейския съвет, България вече е по-ниско в индекса дори от страните от Западните Балкани, някои от които са кандидати за членство в ЕС, сочи доклада.

Докладът отчита, че разпределянето от правителството на европейски средства за определени медии се провежда при пълна липса на прозрачност, което ефективно ги подкупва да бъдат "по-меки" в отразяването си, и изцяло да се въздържат от засягане на някои теми. В него се казва още, че заплахите и атаките срещу журналистите са се засилили през последните месеци, и "може да се окаже опасно да бъдеш журналист в България".

Лидер в класацията за свободата на печата за втора година е Норвегия, следвана от Швеция.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат "Калашников" с надпис "за журналисти", е слязла с 11 места до 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с "мръсни антисловашки проститутки" и "прости и глупави хиени", пада с 10 места до 27-о. Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до 65-о. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.

Източник: economic.bg