В България колите са най-стари, като повече от половината са на повече от 20 години, а в Полша, 40% от автомобилите попадат в тази графа.

В Латвия, Литва и Румъния също сериозна част от хората разчита на коли на повече от 20 години - повече от една трета.

Според данни на европейската статистика в България през миналата година е имало регистрирани около 3.4 милиона автомобила, което приблизително е по 450 автомобила на 1000 българи. Най-висок дял автомобили на глава от населението е регистриран в Люксембург - 662 автомобила на 1000 жители, а най-малко в Румъния - 260 коли на 1000 жители.

Повече от половината коли в ЕС са с бензинови двигатели - 56 на сто, около 40% са с дизелови двигатели, а едва 4 процента са задвижвани с алтернативни горива или електричество.

Делът на превозните средства на бензин и дизел в България е почти идентичен, с уговорката, че много от бензиновите тях са снабдени и с газова уредба.

Регистрираните екологични автомобили в страната са изключително малко - отчетени са едва 2474 хибрида и само 274 електромобила.

През миналата година в ЕС са продадени общо над 800 хиляди автомобила с алтернативно гориво, като регистрациите на подобни превозни средства почти са се удвоили в Испания и Германия - ръст от 90 на сто, следвани от Обединеното кралство и Франция - ръст от 48 процента.