Със званието "Почетен гражданин на община Монтана" беше удостоен предприемачът инж. Крум Христов - за заслуги в развитието на икономиката и повишаване заетостта. При тайно гласуване, от общо 33-ма съветници той събра 30 гласа. Основал през 1998 г. фирмата "БКК-95", той разкрива над 360 работни места. Това е съществен принос за преодоляване на безработицата и повишаване стандарта на жизненото равнище, подчертава в предложението си общинският съветник от ГЕРБ Найден Найденов. Крум Христов е спонсорирал значими събития в Монтана - Международния турнир по спортни танци "Монтана Open", културни изяви и благотворителни кампании.

Другата номинация - на Рени Петрова, артпедагог и художник, беше подкрепена от 32-ма съветници. В продължение на почти четири десетилетия тя постига впечатляващи резултати в подготовката на следващите поколения архитекти и творци в сферата на визуалните изкуства и по време на работата си в ОШИ "Добри Христов” към НЧ "Разум 1883” и в изключително успешната й частна школа "Рениарт”. Атестат за качеството на обучението в школата на Рени Петрова са многобройните награди за нейните ученици от Бразилия, Гърция, Китай, Норвегия, Полша, Румъния, Турция, Унгария, Хонг Конг, Сърбия, Чехия, Япония. През школата на Рени Петрова са преминали над 1000 деца, като над 150 са продължили да се занимават професионално с изкуство. Създаването на човешки капитал е най-значимият резултат от работата на Рени Петрова.

С почетно звание беше удостоен също писателят и журналист Мартен Калеев, който получи 27 гласа. През 1986 г., след конкурс, той започва работа в областния всекидневен вестник "Септемврийско слово“(/преименуван по-късно във в. „Дело“/. Главен редактор е на алманах „Огоста“, който се наложи като значимо регионално и национално издание, утвърждаващо авторитета на града и писателите. Изданието се разпространява в редица градове в над осем държави по света, за което са получавани благодарности от Посолствата на Португалия и Бразилия, Институт „Конфуций“ за Балканите, и др. Съорганизатор, съвместно с Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана, на годишните срещи „Скитащи думи“, посветени на Йордан Радичков. Главен редактор на алманаха за литература, изкуство и култура „Огоста“ - Монтана.

Другото предложение е за актьора Петър Митев посмъртно. Неговата кандидатура събра 33 гласа.

Петър Митев до смъртта си остана верен на монтанската публика, въпреки работата му и в други театри

Той беше майстор на моноспектакъла в Монтана. Незабравими остават: „Москва-Петушки“, „Ние, Българите“, „Кентърбърийски разкази“, „Автобиография“, „Втора сряда“ и „Небесен пратеник“

В последните години той се изявява и като постановчик на някои пиеси: „Греховната любов на Зографа Захарий“, „Българска ни работа“ и „Кентърбърийски разкази“ (нова сценична версия).