Врачанският районен съд в публично съдебно заседание призна безотговорна майка на две деца за виновна в това, че почти година и половина не е плащала издръжка за двамата си малолетни синове. След като била осъдена по гражданско дело да издържа двете си деца, присъдени с родителски права на бащата, биологичната им създателка съзнателно не е изпълнила това свое задължение. За децата, едното на 8, другото на 3 години, издръжката, определена от съда, била съответно 95 и 85 лв. Освободена от гражданския брак чрез съда, госпожата се е самоосвободила и от грижите за отрочетата си. В продължение на 17 месеца бившият й съпруг не получил и стотинка от ексбулката си. Притеснен от разходите за момчетата, се обърнал към съда, както си е редно. Магистратите изчислили и доказали, че дебаркиралата родителка дължи за едното дете 1615 лв., а за по-малкото 1445 лв. Общо за двете невръстни момчета дължимата сума възлиза на 3060 лв.

Съдът постановил, че деянието й е престъпление по чл. 183, ал.1 от Наказателния кодекс. Текстът му предвижда при неизплащането на две или повече вноски, наказанието да бъде лишаване от свобода до една година или пробация. Подсъдимата е осъдена на пробация. Тя е длъжна да се явява пред пробационен служител два пъти седмично за срок от една година и да има задължително регистрация по настоящ адрес за 12 месеца.

Като пробационна мярка наказанието й включва и 160 часа безвъзмезден труд в полза на обществото. Срокът за обжалване на присъдата пред Окръжния съд още не е изтекъл. Вероятно осъдената ще се пожали от цялата строгост на закона, приложен спрямо нея и ще иска да получи по-малко наказание.

Децата обаче, едва ли ще си получат парите от своята безхаберна родителка. Случаят съвсем не е прецедент. Подобни казуси са най-често разглежданите в съдебните зали на районните съдилища. В ролята на жертви обаче, винаги се оказват най-невинните - децата.