Областният управител назначи заседанието във връзка със сериозното увеличение на новорегистрираните случаи на заболели от COVID – 19 и трайната тенденция за повишаване заболеваемостта в област Враца, отчетена от Регионалната здравна инспекция, и в изпълнение на приетия от правителството Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Директорът на РЗИ – Враца, д-р Орлин Димитров, направи анализ на епидемичната обстановка, като подчерта, че област Враца е под средното ниво на установени случаи сред областите в страната. Същевременно д-р Димитров отчете, че заболеваемостта рязко е нараснала след Коледно-Новогодишните празници - ежедневно покачване с по 50 новозаразени на 100 000 човека население. Той запозна членовете на Щаба с основните акценти и конкретните ангажименти на отговорните институции съгласно приетия от правителството Национален оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Областният управител информира участниците в заседанието за инициативата на министъра на здравеопазването за набиране на доброволци за лечебните заведения с разкрити COVID-отделения, като прикани управителите на лечебни заведения да заявят необходимите им доброволци, а кметовете на общини да огледат възможностите си за оказване на съдействие за настаняване и подсигуряване на храна на доброволците.

В хода на заседанието управителите на лечебните заведения отчетоха, че случаите на болни за настаняване в COVID-отделенията намаляват, като клиниката на новорегистрираните болни е лека и те остават за домашно лечение. Те изразиха своето притеснение, че спреният планов прием на пациенти и увеличените цени на електроенергията и газа ще доведат до невъзможност за покриване на разходите. Областният управител се ангажира да постави въпроса пред ресорното министерство за оказване на съдействие.

На заседанието беше дискутиран и въпросът за организацията на учебния процес, като щабът стигна до извод, че към момента не се налага преминаване на ротационен принцип на обучение.

Областният управител Стефан Красимиров призова кметовете на общини да свикат незабавно Общинските оперативни щабове за борба с COVID – 19, които са пряко ангажирани в дейностите за предотвратяване на заболяването, съгласно Новия национален план.

„Общите ни усилия трябва да са насочени към засилване на противоепидемичния контрол в рисковите от заразяване обекти на територията на област Враца - детски заведения и училища, лечебни заведения, социални институции, търговски обекти, транспортни средства и заведения за хранене и развлечение“, обобщи областният управител. Според него спазването на противоепидемичните мерки от всеки един жител на областта си остава най-сигурният начин за предотвратяване на заразяването.