Григоров обясни, че петанк се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 m и твърда настилка от сгур или пясък. Използват се топки от специална метална сплав, които тежат от 600 до 800 g, а диаметърът им е около 70 mm. Той ни припомни за филм с Луи дьо Фюнес, в който полицаите мятали топки и играели петанк, за който зрителите у нас тогава не знаели що за игра е това хвърляне. Спортният експерт каза, че войниците на Наполеон често се забавлявали с тази игра.

„Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класически се играе по тройки. Когато се играе индивидуално и по двойки, всеки състезател има по три топки, а когато се играе по тройки по две топки.

Играчът, който започва пръв, чертае кръг в началото на игрището, от където хвърлят всички останали. От него се хвърля едно малко дървено топче, което се нарича кошонет. Той трябва да се хвърли на разстояние минимум 5 метра от началния кръг”- поясни правилата Калин Григоров и добави:

„Двата отбора хвърлят топките си, като целта е да се хвърли максимално близко до кошонета. Хвърля винаги този отбор, чието разположение на топките е по-далеч от кошонета. Ако единият отбор е хвърлил много близко до кошонета, то другия може да му удари и измести топката. Може да се удари и самия кошонет, като така се променя местоположението на останалите топки спрямо него.

Когато и двата отбора хвърлят топките си, започват да се броят точките. Всяка топка носи по 1 точка, като точки печели този отбор с топки по-близко до кошонета. Присъждат се толкова точки, колкото топки са най-близо до кошонета в сравнение с най-доброто хвърляне на противника. Играе се дотогава, докато единият отбор набере 15 точки и спечели мача”.

Спортният експерт на Общината каза, че за спортният празник във Враца, екипите се договорили да играят до 11 точки. Състезанието било изключително оспорвано и битката спечелили гостите от Благоевград. Врачанските любители на спорта петанк, повечето от които са преподаватели във врачански училища, са амбицирани все повече да подобряват хвърлянията си и да популяризират атрактивната игра сред младежите в града.