Доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт, разкри пред БНР подробности за този важен проект и потвърди статистика за случаите на инсулта у нас и подчерта важността на изработването на регистър за този вид заболяване. Той сподели, че липсата на такъв регистър затруднява обучението на лекарите.

По неговите думи новата апликация за мобилни телефони представлява възможност за обучение на изкуствен интелект за симптоматиката на инсулта. Доц. Калпачки обясни още, че апликацията използва различни възможности на съвременните телефони, включително лицево и гласово разпознаване. Тя има за цел да разпознае симптоми на инсулт и да предупреди пациента или неговите близки, дори преди той сам да осъзнае проблема.

Времето при инсулта е критично, и тази апликация може да спаси животи, като осигури бърза реакция.

Важно е да се подчертае, че разработката на приложението изисква значително количество данни и обучение на изкуствения интелект. За тази цел невролозите и специалистите в областта на инсулта трябва да предоставят достатъчно информация и случаи, които да бъдат използвани за обучението на системата.

Доц. Калпачки информира също, че все още не е ясно кога точно апликацията ще бъде завършена и достъпна за широката общественост.