"Много геолози мислят, че геоложките събития са произволни във времето. Изследването ни обаче дава статистически доказателства за общ цикъл, което предполага, че те са свързани и не са произволни" - каза ръководителят на изследването Майкъл Рампино от Нюйоркския университет.

От 50 години специалистите предлагат различни цикли за основните геоложки явления, като вулканични изригвания или масово измиране на сушата и морето. Те варират от 26 милиона до 36 милиона години.

Напредъкът на методите за датиране доведе до нови данни за времето на минали събития. Рампино и колегите му направили нов анализ за последните 260 милиона години, като обхванали 89 добре датирани явления - масово изчезване на видове, вулкани, изчерпване на кислорода в океаните, колебания в морското ниво, промени и реорганизиране на тектонските плочи.

Така геолозите установили "пулса" от 27,5 милиона години. Най-близкият до наше време такъв клъстер е преди около 7 милиона години. Специалистите очакват следващият да е след 20 милиона години.

Геолозите допускат, че тази цикличност може да се дължи на активност във вътрешността на Земята и на климата. Възможно е да се определя и от цикли в земната орбита.

Източник:vesti.bg