Благотворителната инициатива се осъществи благодарение на кампанията "Жълти стотинки", която успя да събере повече от 52 000 лева за болница "Д-р Стамен Илиев" в Монтана.

Транспортният кувьоз е бил крайно необходим за лечебното заведение. Той ще бъде от голяма полза на най-малките пациенти не само в град Монтана, но и в целия Северозапад, тъй като това е единственото отделение по неонатология на територията на Видин, Монтана и Враца. С помощта на апаратурата, недоносените бебета вече ще могат да бъдат транспортирани безопасно до болници в столицата, с необходимото внимание към тяхната температура и жизнени функции.

Акция "Жълти стотинки - деца помагат на деца'' се провежда вече 14 години като през годините са събрани над 480 000 лв. Благодарение на тези средства от дарители са подпомогнати детските отделения на 17 болници в 15 града в цяла България!

Монтана е столица на акцията за 2020 година и въпреки Ковид пандемията, вложените усилия и дарения вече дават резултат: кувьозът влиза в употреба от ден първи, когато в лечебното заведение проплаква недоносено момиченце с тегло от 800 гр. Сложено на апаратно дишане в 9 ч. сутринта, то е тръгнало за София!

Целта за 2021 г. е подсигуряване на кръвно-газов анализ и видеоларингоскоп за отделението по понеонатологияна МБАЛ Шумен АД. Средства за кампанията се набират целогодишно в различни пунктове в цялата страна. Повече информация как можете да помогнете, прочетете тук.