В бюлетина на ОД на МВР – Враца беше съобщено, че в сряда във Районното полицейско управление се е явила непълнолетна от града и е заявила, че на 16.08.2016г. около 18.00ч. на учебен полигон във Враца й е нанесен побой от две познати за нея непълнолетни момичета. Побоя е заснет с мобилен телефон и клипът е качен в социалната мрежа. От проведените оперативни дейности е установено, че побоят е нанесен от едното момиче и е заснет от присъстващо по време на побоя друго дете.

На девойките са снети сведения в присъствието на социален работник от отдел „Закрила на детето” към социалната служба на Враца. Потърпевшата е в добро здравословно състояние и е обслужена в ЦСМП - Враца. На другите две момичетата са съставени 4 протокола за предупреждение по чл.65 от ЗМВР и са задържани за срок до 24 ч. По случая в РУ - Враца е образувана преписка.

Това е официалната информация за инцидента. Случило се е нещо наистина недопустимо. Как обаче ще се развият нещата от тук нататък е много по- важно. Това, което MediaNews успя да научи е особено обезпокоително. Момичето, което е нападнало пострадалата и другото, което е снимало, са били разпитани от инспектор "Детска педагогическа стая" и съвсем не са се държали адекватно. С поведението си, те просто са показали, че нищо особено не е станало. За тях това било на шега и не са изразили съжаление за действията си. Това вече е по-сериозният проблем според служителите на реда.

Как той ще бъде решен и какви мерки вземат институциите оторизирани да работят с проблеми при децата? Това попитахме Мария Търнавска. Тя изрази недоволство, че лични данни на непълнолетните момичетата са тиражирани в медиите / имената им, училищата в които учат /. Не отрече, че има агресия сред учениците, но това не е вестникарска сензация, а проблем по отношение на който сериозно се работи, но резултатите идват бавно, тъй като в тийнейджърската възраст те трудно постигат емоционална регулация и овладяват чувствата си. Мария Търнавска не разказа подробности във връзка с конфликта на децата, прераснал в бой, защото не е необходимо да се тиражират компроментиращи факти за непълнолетни.

Тя поясни, че в ОЗД веднага след получаването на сигнала от МВР са свикали Мултидисциплиналния екип с участието на инспектор ДПС, представител на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Случаят е обсъден на Координационния съвет и са набелязани мерки и насоки за работа с момичетата. „Родителите на двете ученички са консултирани и сами са пожелали с децата им да работи психолог от Центъра за обществена подкрепа” - каза, Търнавска и допълни:

„Най-важното сега е да се открие първопричината за негативното поведение на двете момичета и то да бъде преодоляно. Те ще бъдат поставени и под надзор на обществен възпитател. С едно от момичетата е работено в ОЗД, тъй като и преди е имало поведенчески проблеми. Много е деликатно да се надникне в душата на едно дете в най-трудната му от психологична гладна точка възраст. Необходими са много усилия и от страна на социалните служби и от страна на семейството. Не правим услуга на децата, като ги превръщаме в медийни звезди. Ще им помогнем, ако успеем заедно да направим по нещо, за да осъзнаят, че подобно на тяхното поведение е неправилно и вреди на всички.”

Това каза Търнавска и ни посъветва да пишем повече за добрите прояви на децата, за положителните страни на отношенията им и за техните постижения, защото и това се случва. " Питате ли се какво виждат по телевизията и каква чатат във вестниците и сайтовете тези деца? Там виждат и чуват страшни неща, а по лесно се повтаря изкривеният модел на поведение. Затова пишете и за агресията, но пишете и за пагубното й влияние върху подрастващите, търсете теми и за това как всички трябва да й противостоим. Всички сме длъжни да помогнем на децата да се освободят от гнева"