Свещеното предание разказва, че Свети свещеномъченик Дионисий Ареопагит бил родом от Атина. Той бил обърнат във вярата от апостол Павел и един от първенците на атинския съд ареопаг, който след като се покръстил, проповядвал Христовата вяра.

След обръщането си в Христовата вяра, св. Дионисий станал един от най-близките сподвижници на ап. Павел и тръгнал с него. В продължение на три години бил неотлъчно с него, като непосредствено от него изучавал словото Божие. Скоро след това апостол Павел го въздигнал в сан епископ и го изпратил да проповядва в Атина. Заедно с апостолите отишъл в Йерусалим за погребението на Богородица.

По-късно бил изпратен от Свети папа Климент да оглавява мисията в Галия. Той е първият епископ на Лютеция (днешния Париж). Като атински епископ Дионисий се заклел да издигне в тая част на света Божията църква.

По-късно бил изпратен от св. папа Климент да оглавява мисията в Галия, където и загинал. Заедно с апостолите отишъл в Йерусалим за погребението на Богородица. После бил на проповед в Галия, Франция - в Париж. Там, заедно с двама свои ученици, бил посечен в 96 година при император Дометиан. Католическата църква го почита под името Свети Денис. Днес се смята за закрилник на Париж.