© МС

В срещата са участвали министрите на вътрешните работи Калин Стоянов и на електронното управление Александър Йоловски, изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов, представители на министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, ДАНС, Агенция "Митници" и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Ефектът от новите законодателни промени е налице и мярката има и силно превантивен характер, е изводът на институциите. Свидетелство за това е сериозният спад на новите случаи на заловени шофьори, употребили алкохол или наркотици.

От София се докладвали за санкционирани 130 шофьори през първата седмица на август, 122 - през втората и едва 58 - през третата.

Премиерът Денков вече защити промените в Наказателния кодекс, приети в края на предишната парламентарна сесия, утежняващи значително наказанията на заловените с алкохол и наркотици зад волана, като стъпка в правилната посока, макар и да призна, че действията на МВР трябва да се прецизират.

Kоординационният механизъм между МВР и прокуратурата също бил доказал своята ефективност за месец работа: разкрити 21 лаборатории за производство и отглеждане на наркотични вещества, включително лаборатория за синтетични наркотици, каквато като мащаб и технология досега не е разкривана в България.

Приетите от Народното събрание на извънредно заседание промени предизвикаха редица критики - както от професионалната общност на шофьорите и превозвачите, така и от адвокати и граждански организации, които обвиниха депутатите в открит лобизъм в полза на адвокатски кантори.

Междувременно Пътна полиция започна отнемането на автомобили.

От самите ПП/ДБ вече дадоха знак, че новите законови наредби трябва да се прецизират, включително и на ниво наредби, тъй като водят и до недоразумения, и до несправедливост. Депутатът от ПП/ДБ Явор Божанков призна, че групата му се е подвела по популизма.

На първата междуведомствена среща за пътната безопасност в МС бе обявено, че ще бъдат отделени средства за роботизирани системи, които да се включат в проверката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, така ще намали времето за излизането на резултатите от пробите до една седмица.

Днес от Министерството на образованието и науката са обявили, че ще започнат експертни разговори за подготовката на мащабна информационна кампания в училищата с цел превенция на употребата на дрога. Децата ще бъдат запознати с огромните вреди от наркотиците.