Според житието ѝ, Юлиания била дъщеря на знатни и богати родители езичници и била сгодена за момък на име Елевсий, също езичник от знатен род. Отказала обаче да се омъжи за него, тъй като била християнка и не искала да свърже живота си с идолопоклонник. Елевсий се опитал да я убеди да се отрече от вярата си, но молбите му били безуспешни.

Когато научил за случилото се, бащата на Юлиания се отнесъл към нея с голяма жестокост и я дал да я съди Елевсий, който по онова време бил и управител. Отхвърленият жених отначало се зарадвал на възможността да отмъсти на отхвърлилата го годеница, но като гледал необикновената ѝ красота, Елевсий отново започнал да я моли да се свърже с него, като обещавал никога да не я принуждава да се покланя на езическите богове. Тези молби обаче не помогнали и Юлиания категорично отхвърлила отново, което предрешило съдбата ѝ. По негово нареждане Юлиания била подложена на многобройни мъчения, но мъченицата не се отрекла от вярата си.

По време на страданията на Юлиания, впечатлени от духовната сила на девицата, около 630 души, също приели християнството. Всички те веднага били посечени с меч, като приели по такъв начин Кръщение чрез своята кръв. С пламенна молитва и неземна помощ, Юлияния превъзмогвала телесната болка. Накрая била обезглавена.

Това станало към 290 г. Тялото й било погребано от християните и над гроба й била построена църква.