Организиран е и се изпълнява план за специализирана полцицейска операция, със сили и средства на сектор " Пътна полиция" и Районно управление на МВР-Враца, която започна на 12.08.2021 г. и ще продължи през почивните дни.

От началото на операцията ( 12.08.2021г. ) до настоящия момент са извършени проверки на 72 МПС, като от тях 11 са двуколесни. Установени са 155 нарушения на превишена скорост, които са регистрирани с техническо средство. Съставени са 3 акта и 15 фиша по ЗДвП, от тях 4 за нарушение на пешеходци. Съставени са 5 акта по Наредба на Община Враца.
В контрола на пътното движение са включени всички служители с правомощия за работа по контрола, като акцент при осъществявания такъв са водачите на дву, три, и четириколесни "АТВ" МПС. Акцент в проверките ще бъде поставен относно:

  • Недопускане управлението на МПС от неправоспособни водачи в т.ч. малолетни ( до 14г.) и непълнолетни ( между 14 и 17 г.), като при наличието на данни за предоставяне управлението на МПС в нарушение на разпоредбите на ЗДвП спрямо нарушителите ще се предприемат мерки по административен ред;
  • Регистрация на мотоциклетите, състояние и видимост на табелата с регистрационен номер;
  • Недопускане на управление на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози;
  • Използване на защитна каска от водачите и пътниците;
  • Установяване на нарушения свързани с превишаване на максимално превишената скорост на движение- неправилни маневри, изпреварване, завиване, престрояване, за спиране и други;
  • Неспазване на пътни знаци и пътна маркировка;
  • Отнемане предимество на пешеходец;
  • Неправилен превоз на пътници, в т.ч. и над определения брой места;
  • Липса на документи за сключена задължителна "Гражданска отговорност"

В тази връзка ОДМВР-Враца дава следните препоръки на съвети към водачите на мотопеди и мотоциклети:

ПРАКТИЧЕСКИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ВОДАЧИ НА МОТОПЕДИ И МОТОЦИКЛЕТИ

Водачите на двуколесни моторни превозни средства са уязвими участници в движението по пътищата и точно заради това Законът за движение по пътищата задължава управляващите МПС да бъдат внимателни и предпазливи към тях.

Мотопедистите и особено мотоциклетистите са особено застрашени от попадане в опасна ситуация, защото превозните им средства са изключително маневрени и бързо развиват по-висока скорост, а това допълнително ги превръща в НЕВИДИМИ!