Освобождаване на блокирано със скоба колело на автомобил – нарушител ще струва 36 лв. Повреждането или отстраняването на скобата ще носи глоба от 300 лв.

В „синята зона”, срещу 2 лв/час ще могат да паркират ППС до 3,5 тона и автобуси с до 12 места.

В наредбата са посочени зоните за платено паркиране, както и реда за осигуряване на „индивидуално паркомясто”, „служебен абонамент” срещу месечна или годишна такса, както и местата за „безплатно паркиране на автомобили за хора с увреждания.”

Описан е и режима за локално преференциално платено паркиране за ППС, чийто собственици са с адрес попадащ в „синя зона”.

Неправилно паркиралите ще плащат глоба от 10 до 50 лв.

За улеснение на шофьорите ще бъде активирана и система за SMS паркиране, ще има и паркомати, от които шофьорите срещу заплащане ще получават талон за паркиране. Талон ще може да се купува и от хората, които обслужват паркингите.

„Очаквам системата да заработи през месец май,“ заяви кметът пред съветниците. И допълни, че 82% от гражданите одобрявали това. Всичко това ще прави новото общинско предприятие „Градска мобилност”, в което по думите на кмета ще работят „строги хора с опит”.