На 5-ти юни в село Зверино ще се проведе Четвъртият национален фолклорен фестивал „Змей Горянин“, в комплекс „Оазис“.

Неговото начало е в 10:00 часа, когато Врачанският митрополит Григорий ще отслужи литургия. След нея родолюбивите балканджии ще пренесат гостите в далечната 1876 година с възстановка на преминаването на Ботевите четници през селото. Непосредствено след нея започва фестивалната програма, в която са включени детски певчески, танцови и индивидуални изпълнения.

Музикално-танцов поздрав към всички гости ще направят мъжката фолклорна група „Змей Горянин“ и танцов Ансамбъл Мездра.

Съботният следобед ще продължи с певчески, танцови и индивидуални изпълнения.

Специален гост на събора е народната певица Радостина Паньова. След нейната изява победителите ще бъдат наградени.

Кулминацията на Националния фестивал е хоротека под звездите.

В неделния ден емоциите продължават с Националния фолклорен събор „Де е българското“, организиран от община Мездра и Сдружение „Искърско дефиле“ за 16-та година, в туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край село Очин дол. Официалното откриване на събора е в 10:00 часа. Ще бъде извършен водосвет и осветена курбан чорба.

В тазгодишното издание на фолклорния събор, който няма конкурсен характер, ще вземат участие повече от 500 самодейци (певчески, танцови и инструментални групи, както и индивидуални изпълнители) от 25 населени места в Северна и Западна България.

По време на събора ще бъде връчена Наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа”, присъждана на достойни българи, прославили България у нас и по света.

Специални гост изпълнители на „Де е българското” ще бъдат популярният народен певец Илия Луков, Ансамбъл „Мездра“ и Танцов състав „Хемус“ - Враца.